Ben je geïnteresseerd geraakt in het dragen of is het allemaal nog een beetje nieuw? Dan is deze blog wellicht wel leuk voor jou om te lezen!

Ik heb ooit in 2014 een verslag gemaakt over de draagdoek, toen ik nog aan het oriënteren was over het dragen. Ik vond het leuk om dit alles terug te lezen, lekker nostalgisch!

Het dragen van een baby in een draagdoek is een van de oudste manier van het dragen van een kind en in heel veel culturen en werelddelen een vanzelfsprekendheid. Tegenwoordig kom je de draagdoek steeds vaker tegen in het Westerse straatbeeld.
Geweven draagdoeken zijn de meest ergonomische van alle soorten dragen, zowel voor jou als voor je kind. De gewichtsverdeling is optimaal: het gewicht wordt verspreid over je schouders, rug en heupen. Daarom zal je dragen met een geweven draagdoek zeker als erg comfortabel ervaren.

Je kunt je kindje direct vanaf de geboorte tot ver in de peutertijd met een geweven draagdoek dragen. Je hoeft namelijk niets te verstellen, zo lang je draagdoek maar lang genoeg is om te knopen. De draagdoek vormt zich naar je lichaam en de contouren van je baby. Hierdoor past een draagdoek altijd: hoe groot of klein jij of je kindje ook zijn.
Een geweven draagdoek is een volledig veilig draagsysteem en het blijft altijd mooi zitten en zakt niet uit.

Volgens onderzoek zijn baby’s die gedragen worden in een draagdoek rustiger en huilen ze aanzienlijk minder. In een draagdoek voelt de baby zich veilig, de baby is omringd door een bekende geur, hoort de welbekende hartslag, voelt de lichaamswarmte en wordt heerlijk heen en weer geschommeld door de bewegingen van zijn ouder. Ook als ouder kun je snel en adequaat reageren op de signalen en behoeften van je baby.

Dragen in een draagdoek is heel goed voor de ontwikkeling van de baby, zowel fysiek als mentaal. De baby neemt al in een vroeg stadium, op de meest natuurlijke manier, deel aan het gezinsleven. Vanuit de veilige en geborgen plek van de draagdoek neemt de baby vol vertrouwen de massa van prikkels op die op hem afkomen rondom hem. De baby zal deze prikkels structureren, met elkaar in verband brengen en hierop reageren. Er ontstaat een goede balans tussen bescherming en vrijheid wat leidt tot een gevoel van veiligheid en vertrouwen, volgens onderzoek zal dit leiden tot een goede basis voor een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen.

FWCC in Artipoppe Argus Curse My Purse

Met een geweven draagdoek kun je buik-, rug- en heupdragen. Welke knooptechniek je kunt gebruiken hangt af van de lengte van de draagdoek. Je draagt je kindje altijd naar je toe, zodat je hem draagt in een heel natuurlijke houding oftewel in de foetushouding. Dit noemen we ook wel de kikkerhouding (M-houding): een rond ruggetje, de knietjes hoog/opgetrokken en de billetjes laag. Het voordeel van dragen is dat het heupproblemen (heupdysplasie) kan voorkomen of kan worden gebruikt voor de behandeling ervan.

De houding en beweging zorgen voor een betere doorbloeding en spijsvertering, waardoor krampen verminderd worden. Baby’s die last hebben van reflux en krampjes zijn vaak geholpen als ze rechtop gedragen worden in een draagdoek. Vanaf drie maanden wanneer de heupontwikkeling verder is, kunnen de beentjes uit de draagdoek.

Voor de ouder zorgt de draagdoek voor een betere houding en een goede ontwikkeling van de rugspieren.
Ook met het geven van borstvoeding kan het in alle discretie en gemak gebeuren, uiteraard met een beetje oefening.

Gedragen worden en dragen is goed voor de aanmaak van oxytocine en de algehele tevredenheid van de baby en de ouder.
In een draagdoek heb je de baby dichtbij je, heb je continu lichaamscontact en je handen vrij. Zo heb je veel mogelijkheden om je bezig te houden met andere dagelijkse bezigheden of aandacht te geven aan de andere kinderen.

Wees je altijd bewust van je baby! Niet alleen in een draagdoek, maar in elke situatie, dat is een algemeen veiligheidsvoorschrift. Wanneer de baby bijvoorbeeld in bed ligt of wanneer hij op de grond speelt, zorg je ook dat je leefomgeving veilig is, dat er geen touwtjes zijn waarin de baby zich kan verstrengelen, of knikkers of andere kleine onderdelen op de grond die een gevaar voor de baby zouden kunnen zijn. In de auto zorg je dat het autostoeltje goed bevestigd is en je zorgt thuis dat hij niet mijn zijn vingers in het stopcontact kan zitten. Je bent als ouder altijd verantwoordelijk voor het welzijn van je kind.

Voor het gebruik van een draagdoek geldt: volg de instructie, lees de veiligheidsvoorschriften en volg deze op. Zorg ervoor dat de baby vrijuit kan ademen en controleer regelmatig of de draagdoek nog goed zit. Wanneer je onderstaande punten in acht neemt is het bij je dragen in een draagdoek, de meest veilige denkbare plek voor je baby!

Wees bewust van je baby!

Veiligheidsvoorschriften

• De baby draag je bij voorkeur verticaal en symmetrisch, je kan een kusje geven op het hoofd.
• Leg een baby niet in zo’n liggende houding, zodat de kin geheel op de borst komt te rusten. Bij kleine baby’s onder de vier maanden en bij prematuren zou deze houding namelijk problemen kúnnen geven, wanneer zij nog niet sterk genoeg zijn om hun hoofdje weg te draaien wanneer er een belemmering in de luchtstroom zou zijn.
• Het hoofdje moet altijd hoger liggen dan de rest van het lijf.
• De knietjes zijn in de ideale houding hoger dan de billetjes.
• Controleer of de baby het niet te warm heeft, zo nodig koeler kleden.
• Zorg dat de draagdoek voldoende strak omgebonden is, zodat de baby niet in een voor hem ongemakkelijke positie weg kan zakken, met de kin strak op de borst. Bij het omknopen hoef je geen ruimte te ‘reserveren’ voor je baby. Controleer regelmatig of de stof nog goed uitgespreid is en correct zit.
• Gedragen baby’s ontwikkelen sneller hun rug- en nekspieren. Totdat de nekspieren sterk genoeg zijn ondersteun je deze met de stof (nekrolletje met een doekje) en een slapende baby leg je met het hoofdje ín de schouderband, zodat het gehele hoofdje in deze totaal ontspannende situatie ondersteund is.
• Controleer of je draagdoek is gemaakt van 100% katoen en dus van ademende materialen, bij voorkeur gecertificeerd met het ökotex- 100 keurmerk.
• Denk na voordat je gaat koken, strijken, sporten of andere activiteiten welke een gevaar voor je baby op zouden kunnen leveren. Bij strijken of koken draag je je baby bijvoorbeeld op je rug of heup, met voldoende afstand van de warmtebron, andere activiteiten voer je niet uit met een draagdoek om. Het wordt afgeraden om te fietsen met een kind in de draagdoek.

FWCC Do’s en Don’ts

Waarom een geweven draagdoek?

• Simpel te knopen.
• Geschikt direct vanaf de geboorte.
• Ook voor premature baby’s.
• Te gebruiken tot ver in de peutertijd.
• Perfecte hoofd- en nekondersteuning.
• Creëer de ideale houding.
• Goede ontwikkeling
• Handen vrij om door te gaan met de dagelijkse bezigheden
• Voor zowel beginnende als ervaren dragers.
• Veel keuze in kleuren en materialen.

Bron

De draagdoek versus de wandelwagen/buggy

Een draagdoek kan eenvoudig worden meegenomen en neemt weinig ruimte in beslag. Een draagdoek betekent geen gesleep met grote wandelwagens en ‘gepas en gemeet’ in auto of huis. Ontzettend handig als je bijvoorbeeld met de fiets of bus ergens heen gaat, er is namelijk altijd wel een plekje te vinden voor de draagdoek! Een draagdoek is multifunctioneel en kan o.a. ook dienst doen als dekentje of plaid. Een draagdoek is, in verhouding, goedkoop en groeit met de baby mee. Geen ergernissen in een drukke winkelstraat, struikelend over voeten of andermans wandelwagens. Daarbij heb je nog genoeg handen vrij voor partner of andere kinderen. Een combinatie van draagdoek én wandelwagen kan bijvoorbeeld erg handig zijn bij het vervoeren van twee kinderen (van dezelfde of verschillende leeftijden), de één gaat in de draagdoek, de ander in de wandelwagen of buggy. Al is de wandelwagen wel erg handig om de boodschappen in te doen wanneer je de baby draagt!

Maatinformatie:

Dit was mijn verslag over de draagdoek. Tegenwoordig zijn er vele knopen en kun je het zo ingewikkeld maken als je zelf zou willen. Je hebt vele tutorials van WrapYouInLove waar je mee aan de slag kan.

Was deze informatie nuttig of mis je nog informatie, laat het me gerust weten en dan pas ik het nog even aan. Hopelijk was dit voor jou ook leuk om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *