Wellicht zit je zelf ook al een tijdje in de draagwereld of ben je nog aan het ontdekken wat er nog meer is naast het verzamelen en dragen van doeken of het koop en verkopen ervan. Nou dit onderwerp over Customs mag dan zeker niet ontbreken! En wellicht inspireert dit jou ook om een Custom te maken!

Wat zijn Customs? Customs betekend eigenlijk “op maat gemaakt” en gaat het vaak over dragers die je laat converteren bij een professionele maakster van je eigen doek. En je kan het eigenlijk zo gek maken als je wilt want naast dragers worden er genoeg andere dingen gemaakt van je favoriete draagdoeken zoals:

  • (Mom)bags
  • Etuis
  • Brillenkokers
  • Portemonnaies
  • Kleding
  • Schoenen
  • Shawls
  • Ringslings

En er is nog zoveel ander moois! Het kan allemaal, als je maar genoeg stof hebt en de maakster het kan maken natuurlijk. Je hebt namelijk ook maaksters die gespecialiseerd zijn in bepaalde producten dus dat is dan even uitzoeken voor jezelf wat je wilt laten maken en welke stijl jou het meeste aanspreekt.

Cherish happy moments…

Zelf heb ik al een aantal Customs laten maken, ik heb een doek van Woven Santa Clauds gescoord. Een limited oplage speciaal voor de kerst van 2019, hij is zwart met gouden glitters. Eigenlijk is dit ook een soort van Custom, als doek. Je bestelt het van te voren zonder het te zien of te voelen en dan pas wordt het geweven. Het is inderdaad geen Artipoppe maar ik ben echt een sucker voor glitters en ik was zo benieuwd naar deze editie dat ik hem had besteld.

Woven Santa Clauds
Credits: Lovely Lotus Fotografie

De blend is katoen, merino en lurex maar eerlijk gezegd ging het mij simpelweg om de glitters. Ik heb een maat 7 besteld zodat ik genoeg stof heb om hier iets moois van te laten maken, want tijdens het bestelproces van de Woven Santa Clauds ben ik op de pagina van Stitchin’ gekomen en ben verliefd geworden op de Mombag die zij kan maken van draagdoekenstof.

Zodra de Woven Santa Clauds was binnengekomen had ik hem meteen doorgestuurd naar Stitchin’ en heb ik een Mombag, Shawl met fringes en een ringsling met gouden ringen laten maken bij haar. Gelukkig had zij het niet druk met opdrachten op dat moment en kon zij snel aan de slag voor mij. Zo ontzettend leuk om hier naar uit te kijken!

Een ringsling, Mombag en shawl met fringes van Woven Santa Clauds maat 7.

Dit was mijn eerste Custom bij een converter en ik ben zeer blij verrast. Het contact met Irene van Stitchin’ verliep echt prettig, zij is ontzettend aardig en we konden goed met elkaar kletsen als moeders onder elkaar. Haar Mombag bevalt zo goed dat ik hier nog een stuk doek liggen om nog tot één van haar Mombags te laten vermaken!

Voor een Custom drager heb ik een aantal maanden zitten zoeken op Facebook, verschillende pagina’s bekeken, vele topics bekeken/gelezen en om raad gevraagd bij diverse draaggroepen. Hieruit heb ik toen der tijd twee keuzes gemaakt bij wie ik het beste gevoel had om dit te laten doen.

Mijn tweede Custom is een standaard drager bij de beroemde Petit&Me van Artipoppe Argus Hollymood, ik heb daar ook een afneembaar slaapkapje en verbreders bij genomen zodat ik langer met de drager kan dragen. Ook heb ik als cadeau aan Sophia voor de feestdagen een matching poppendrager bij laten maken. Echt zo ontzettend schattig om samen te matchen!

Artipoppe Argus Hollymood

Bij Esther mocht ik mijn doek komen brengen en drager ophalen want ze woont ook echt maar 15 minuten bij mij vandaan, en ik was natuurlijk erg enthousiast en benieuwd om te zien “where the magic happens”. Het was echt leuk om te zien waar ze de dragers maakte en hoe alles netjes georganiseerd was in dozen vol met doeken van andere mama’s. Sowieso was ik al erg onder de indruk van haar en hoe zij dit allemaal doet.

Esther van Petit&Me is erg vriendelijk, heeft echt geduld met me en staat ze klaar om al je vragen te beantwoorden. Wat voor mij belangrijk is, is dat ze ook meedenkt met je hoe je het allemaal wilt hebben. Het is allemaal best spannend en eenmaal geknipt dan kun je niet meer terug natuurlijk. Ook worden er foto’s gemaakt tijdens het hele proces dus je ziet ook foto’s van elk onderdeel van de drager tot het eindresultaat!

Petit&Me Standard Carrier van Argus Hollymood

Ik was wederom erg blij verrast en op dat moment wist ik eigenlijk al dat dit zeker niet mijn laatste Custom zou zijn! Ik heb het meteen uit mogen testen in Ouwehands Dierenpark en hij zat zo comfortabel dat zelfs Rosette in slaap was gevallen. Wat leuk om een drager te hebben in mijn favoriete doek, ontzettend comfortabel voor mijn kindje en helemaal naar mijn wens gemaakt!

Mijn derde custom en tweede custom drager heb ik laten maken bij ByBauk, van Artipoppe Argus Contrabass. Ik heb werk van haar gezien en was er erg nieuwsgierig naar geworden. Bij ByBauk heb ik ook een standaard drager laten maken met verbreders en afneembaar slaapkapje. Dit was een andere ervaring, logisch want het is een ander persoon, maar het resultaat mag er zeker wezen! Erg blij mee!

ByBauk Standard Carrier van Argus Contrabass

Beide dragers worden nog met liefde gedragen en ondanks dat je ook nog conversie kosten naast de kosten van de aanschaf van je eigen doek moet betalen, is dit toch ook echt heel speciaal. Door de drukte van mijn drie kinderen heb ik nauwelijks tijd om te knopen waardoor ik de ringsling heb herontdekt en de dragers vaak pak om de oudste twee van school te halen. Ik gebruik de RS het vaakst voor het ophalen van de kinderen en voor de langere afstanden de dragers.

Waar moet je op letten bij het laten maken van een custom carrier?

Als je hierover aan het nadenken bent om een Custom te laten maken van je doek dan zou ik om te beginnen op Facebook je research gaan doen. In de draaggroepen zie je genoeg Custom dragers voorbij komen van verschillende maaksters. Ik zou dan de namen stuk voor stuk opzoeken en hun pagina bekijken.

Op hun pagina zijn natuurlijk foto’s (portfolio) te vinden van hun creaties, ik lette vooral op hoe de schouderbanden gestikt zijn, hoe het rug- en heupband eruit ziet. Soms zijn er verschillen in het stikken van de schouderbanden aan het rugpand en wellicht bevalt de ene stijl je beter dan het andere.

Wellicht maakt de ene maakster een speciaal type slaapkapje wat jij ook wilt dan kun je voor jouw wens daar beter terecht. Dat is echt het fijne van foto’s want daar kun je vaak al zien hoe goed ze de techniek onder de knie hebben. Je gaat natuurlijk niet je drager laten converteren bij iemand die daar geen ervaring mee heeft of een drager laten maken bij een gewone confectiezaak in de stad. Want je vervoert natuurlijk wel het dierbaarste van je leven; je kindje, dus dan is zeker veiligheid en kennis erover voorop.

Wat ook niet onbelangrijk is, zijn natuurlijk de recensies. Je kan natuurlijk de vraag stellen in de draaggroepen maar je kan ook per pagina de recensies lezen van diegene. Het vertrouwen wat je hebt in de person waar je je doek naar gaat opsturen, erin gaat knippen en je kindje mee gedragen wordt, is ontzettend belangrijk. Jullie hoeven geen boezemvriendinnen te worden maar een prettige omgang, duidelijke communicatie en enige service is wel gewenst.

Je koopt namelijk bij de meeste een slot, zodat je verzekerd bent van een plek in de agenda van de maakster. Vaak moet je soms nog even wachten voordat je drager gemaakt wordt, dus in de tussentijd kan er veel veranderen qua wensen of heb je vragen erover.

Ten slotte kijk ik vaak naar de prijs, wat het gemiddeld kost, ga ik vergelijken en kijken of het in verhouding is met wat je er voor krijgt. Ik vind het belangrijk dat het resultaat goed is en een nette communicatie; dat er wordt geluisterd naar je wensen en de omgang daarvan.

Stitchin’ Mombag van Argus Contrabass

Ondertussen heb ik al weer een doek Artipoppe Argus Signature Newborn Natural bij Petit&Me liggen om geconverteerd te worden tot schortdrager met ringwaist en een Petit&Me Mombag. Zo blijf ik eigenlijk doorgaan en weer op zoek naar het volgende project.

Heb jij al een custom laten maken of ook een speciale ervaring er mee? Ik ben wel benieuwd naar jouw verhaal!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *